In Evul Mediu, cele mai apreciate femei erau cele grase. Putem observa asta si din picturile ramase din perioada respectiva: suncile revarsate erau admirate cu invidie si dorinta de pasionatii de arta. Motivul era foarte simplu: o femeie putea deveni grasuta doar daca avea un trai bun, ceea ce nu era deloc un lucru de neglijat in epoca aceea. O astfel de femeie era o potentiala mama, apta sa creasca copiii in conditii bune, trezind instictul sexual al tuturor masculilor…
Azi situatia e cu totul alta. Cele mai dezirabile siluete feminine sunt cele suple. Cultura actuala a indus o obsesie a slabitului; filmele, revistele mondene, vedetele, toate incearca sa convinga femeile ca pot avea succes numai cu un corp svelt. Chiar si companiile au standarde de angajare in care femeile mai slabe sunt avantajate.
In goana dupa pierderea kilogramelor, multe femei isi distrug sanatatea. Anorexia este o boala, se manifesta printr-o obsesie pentru slabit, mult peste limitele unei greutati normale. Corpul care nu primeste suficiente elemente nutritive se degradeaza, apar probleme pe termen lung in numeroase organe. Anorexicele nu mai tin cont de alte caracteristici fizice si psihice ale propriei persoane, au impresia ca pierderea kilogramelor este remediul miraculos care le va schimba viata. Isi cultiva aceasta iluzie si in loc sa isi rezolve problemele se trezesc cu altele si mai grave.
In Europa de Vest si Statele Unite s-au luat cateva masuri firave pentru a combate aceasta moda sinucigasa. Feministele atrageau atentia demult asupra lipsei de etica a tratarii femeii ca un obiect de consum. S-au luat astfel masuri administrative si in multe state nu mai sunt persmise standarde fizice pentru accesul la majoritatea slujbelor. Situatia in mass media nu s-a schimbat prea mult. In continuare, cele mai slabe fete sunt cele mai promovate ca sex-simboluri. Mai ales in modeling, anorexia a atins cote alarmante, fiind cazuri de tipe care au murit din acest motiv.
Eu nu vreau sa promovez lipsa de ingrijire a propriului corp sau obezitatea, chiar din contra. Dar nici in extrema cealalta nu e bine sa cadem. Chiar merita sa iti distrugi viata crezand ca vei atrage atentia mai mult cu cateva kilograme in minus? A fi sexy nu inseamna sa fii scandura; atitudinea este mult mai importanta. Iar daca singurele joburi pe care ti le doresti sunt cele care impun asemenea masuri dure, cum ar fi modelingul, atunci mesajul asta nu e pentru tine, viata ta oricum e distrusa…
Cat se poate de adevarat. Priveste doar expresia de pe figurile manechinelor din afara. Sunt transfigurate si nu doar de la machiaj. Cele de la noi inca indraznesc sa mai manace cate ceva.
RăspundețiȘtergereProblema e ca doar extremele sunt luate in seama, iar cuvantul "normal" nu mai are un inteles exact. Standardele sunt mereu altele din pacate.