marți, 13 aprilie 2010

DISPARITIE PRIN...INCURAJARE

Ii vedem zi de zi pe strada.Ne lovim de ei,ne agaseaza cu rugaminti,sau asteapta in tacere un semn al bunavointei noastre.
CERSETORII,despre ei este vorba.Acele personaje atat de "pitoresti",al caror numar creste parca de la zi la zi.

Sunt peste tot,incepand de la coltul blocului unde stai,pana la parcarile ce gazduiesc masini luxoase.Copii(in compania animalelor,mai nou),barbati ce isi contorsioneaza mainile si picioarele in fel si chip(poate poate se milostiveste cineva de ei),batrani(cel mai probabil ajunsi acolo din neputinta de a se intretine singuri.Si cum neputinta lor reprezinta un prea mare deranj pentru familii...De ce sa nu fie strada o alternativa?)

TRIST!Dar asa este.

Paradoxul incepe insa de la comportamentul trecatorilor.Deranjati teribil in unele cazuri de insistenta unor cersetori,aceleasi persoane uita cu mare usurinta de principiile lor atat de categorice si se lasa induiosati la vederea altora.

Se aud atat de des replici de genul:

-Du-te la muncit,nu la intins mana!

Si atunci ce ar trebui sa mai intelegem?Ca buni de munca sunt doar cei care nu reusesc sa atinga coarda sensibila?

Pana la urma,cati dintre cei care lasa ceva cersetorilor(desi ar vrea sa-i vada disparuti pe toti de pe fata pamantului) se gandesc la faptul ca ei sunt de fapt cei care ii ajuta sa se inmulteasca atat de usor?

Cu siguranta v-ati confruntat macar o data pana acum cu cazuri in care ORBUL vedea ca prin minune,SCHIOPUL mergea fara probleme,MUTUL vorbea...Si cate si mai cate exemple nu s-ar putea da in acest caz.

Si totusi...BANII mai scapa din buzunare catre toti cei tocmai mentionati.

Si sa mai dispara?

Urmaream cu cateva luni in urma un reportaj cu privire la acest subiect.Ce mi-a fost dat sa aflu?

-unii cersetori ajung sa obtina INTR-O ZI,echivalentul UNUI SALARIU MINIM PE ECONOMIE.In conditiile in care sunt plasati intr-o zona buna.(EXACT-PLASATI).Pentru ca unii inocenti mai cred ca "bietii oameni" ajung in respectivele locuri din senin.Teritoriile sunt extrem de bine impartite.Si cu putin spirit de observatie puteti descoperi cum la cativa metri de cersetor,sta si cate un "supraveghetor".

Nimic nu e intamplator si de aceea,de multe ori,hainele si alimentele,aduse cu buna intentie,de altfel,sfarsesc prin a fi aruncate la cosurile de gunoi.BANII INTERESEAZA!Bani care nici macar nu ajung la provocatorii de mila,ci la "omul din umbra".

In cazul nefericit in care vreun batran ajunge pe un teritoriu deja ocupat,nu mare va fi perioada de timp pana cand acesta va fi eliminat prin orice metoda.Intrusii nu-si au locul in afacere.Pentru ca pana la urma toata aceasta "poveste" este o mare si prospera afacere cladita pe spatele credulilor.

-un alt exemplu frapant din acel reportaj(de parca primul nu ar fi fost de-ajuns)...CERSETORUL CU LOCUINTA SI CONT IN BANCA.Motivul pentru care ar practica o astfel de "meserie"?Dorinta unui trai mai bun la batranete.Siguranta ca nu vor mai trebui,macar atunci,sa mai intinda mana la cineva.Majoritatea celor care fac parte din aceasta categorie sunt persoane abandonate de familie,sau care nu mai au vreo cunostinta.

Stateam apoi si ma intrebam...Cat de avantajos mai este sa lucrezi in Romania?Cand unii ajung sa stranga cu atata usurinta sume ce merita a fi depuse in conturi bancare.Bani pentru care unii muncesc o viata,cate opt sau mai multe ore pe zi,folosindu-si creierul.

Si totusi,toate sumele sunt stranse TOCMAI de pe urma lor.A truditorilor sensibili la...aspecte sensibile.Si in acelasi timp dornici de disparitia acestei "deranjante specii"-cersetorii.

CINE I-A MINTIT CA INCURAJAND CERSETORIA,O VOR FACE SA DISPARA?

Dar numai ei stiu(probabil) raspunsul.

O simpla sugestie ar fi ...SCHIMBAREA!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu